Zo helpt poëzie
Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz ontving de E. du Perronprijs 2019 voor haar bundel 'Hogere natuurkunde' (Uitgeverij Pluim)

Lees meer

Van de hand van Ellen Deckwitz (1982) verschenen de afgelopen jaren verschillende prijswinnende bundels (onder meer 'De steen vreest mij', C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen 'Zo word je een geweldige dichter') en de bestseller 'Olijven moet je leren lezen'. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2019 verscheen haar recentste dichtbundel 'Hogere natuurkunde', waarmee Deckwitz de E. du Perronprijs 2019 won en genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs 2020. Voor de Boekenweek 2020, waarvan het thema 'Rebellen en dwarsdenkers' was, schreef Deckwitz het Boekenweekgedicht 'Rebel'.

Foto: © Michel Goossen

Verberg
Eva Gerlach

De bundel 'Oog' (Uitgeverij De Arbeiderspers) van Eva Gerlach werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2020.

Lees meer

Eva Gerlach (1948) debuteerde in 1977 in Hollands Maandblad. Twee jaar later verscheen haar eerste bundel 'Verder geen leed'. Haar werk voor volwassenen werd bekroond met tal van literaire prijzen, waaronder de P.C.Hooftprijs in 2000. Voor haar eerste jeugdbundel, 'Hee meneer Eland' (1989), ontving zij een Zilveren Griffel en de Nienke van Hichtumprijs. In 2019 verscheen haar meest recente bundel 'Oog', waarmee Gerlach bekroond werd met de Herman de Coninckprijs 2020. De jury schreef over 'Oog' het volgende: "Oog is een diepgaande poëtische reflectie. De bundel imponeert door de denkkracht en de beheersing van het ambacht van de dichter."

Foto: © Petra van Vliet

Verberg
Vrouwkje Tuinman

'Lijfrente' (Uitgeverij Cossee) van Vrouwkje Tuinman werd verkozen tot winnende bundel van De Grote Poëzieprijs 2020.

Lees meer

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde vier romans en zes dichtbundels. Ze debuteerde in september 2004 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met de dichtbundel 'Vitrine'. In 2016 verscheen haar meest recente roman 'Afscheidstournee' (Uitgeverij Cossee). Haar laatste bundel 'Lijfrente' (2019, Uitgeverij Cossee) werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020. Vrouwkje schrijft regelmatig teksten en libretti voor muziektheater. In mei 2020 maakte zij voor Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor met componist Vincent Cox het stuk 'Mijn hart zingt door'.

Foto: © Luuk Huiskes

Verberg
Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld won met de bundel 'Fantoommerrie' (Atlas Contact) de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020.

Lees meer

Marieke Lucas Rijneveld (1991) debuteerde in 2015 met de meermaals herdrukte dichtbundel 'Kalfsvlies', die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In de Volkskrant werd ze vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Haar debuutroman 'De avond is ongemak' verscheen in 2018 en werd in juli 2019 bekroont met de ANV Debutantenprijs. 'Fantoommerrie' (2019) is haar recentste dichtbundel, met deze bundel sleepte Rijneveld de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020 in de wacht.

Foto: © Jouk Oosterhof

Verberg
Colofon

Zo helpt poëzie

Samenstelling programma 
Amber Maes

Scenario
Amber Maes

Productie & regie
Leander Coorevits

Camera
Leander Coorevits & Robbe Maes

Montage
Leander Coorevits

Geluid 
Nils Pervé

Muziek
Christian Pabst trio

Promotie 
Julia Willaert

Administratie
Jasmien Dieltiens

Beeld
© Jacques Boyer/Roger-Viollet

________________________________________________

De Vlaamse Gemeenschap en de Stad Antwerpen investeren in de werking van Behoud de Begeerte, kunstencentrum voor literatuur. 

Word klokkenluider van Behoud de Begeerte.
Schrijf u in voor de nieuwsbrief