Hier het hiernamaals: Roger Van de Velde
Roger Van de Velde

Roger Van de Velde (1925-1970) was een Vlaamse schrijver, en journalist voor de Nieuwe Gazet. De laatste tien jaar van zijn leven werd hij ten gevolge van zijn verslaving aan het geneesmiddel palfium verschillende keren geïnterneerd in gevangenissen en psychiatrische instellingen.

Lees meer

Ondanks een opgelegd publicatieverbod, bleef hij schrijven en publiceren vanuit de gevangenis. Met zijn glasheldere proza heeft Roger Van de Velde vele Vlaamse auteurs beïnvloed, en verschillende van zijn boeken zijn ook nu nog, meer dan vijftig jaar na zijn dood, meer dan het lezen waard. Als schrijver vocht hij tegen sociaal onrecht en schreef hij met enorme empathie over de onderbuik van de maatschappij. In 1970 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord, een prijs die mensen bekroont die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken.

Foto: © Oscar van den Abbeele, Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis

Verberg
Geert Hoste

Om zijn studies te bekostigen, begon Geert Hoste op 18-jarige leeftijd op te treden als mimespeler op straat. Inmiddels horen zijn conferences al meer dan twee decennia tot een van de meest succesvolle theaterproducties in Vlaanderen.

Lees meer

Geert Hostes televisieprogramma's staan in de top 10 van de best bekeken Vlaamse televisie-uitzendingen aller tijden. Hij schreef en speelde meer dan 25 jaar op rij een nieuwjaarsconference. Al zijn conferences waren te horen en te zien op radio en televisie.

Verberg
Jelle Denturck

Jelle Denturck (1989) is de zanger en bassist van de licht krankzinnige rockformatie DIRK. De band pakte in 2016 brons op Humo's Rock Rally en stond als eerste band ooit met drie singles in De Afrekening van Studio Brussel.

Lees meer

Jelle Denturck studeerde filosofie aan de UGent, terzelfder tijd richtte hij zijn pijlen op comedy en cabaret. Dat bleek een uitstekende zet. Denturck won in 2012 het Vlaams Cabaret Concours en het Parkstad Cabaret Festival. Na een jaar van intensief toeren door Vlaanderen en Nederland hield hij comedy echter voor bekeken om zich te focussen op muziek.

Verberg
Ellen Van Pelt

Enkele jaren geleden stortte Ellen Van Pelt (1980) zich op aanraden van Erik Vlaminck op de biografie van Roger Van de Velde. In 2020 rondde ze na jaren van onderzoek haar project af: de biografie ‘Deze wereld is geen ergernis waard’ (Uitgeverij Vrijdag) is een feit.

Lees meer

Ellen Van Pelt is psychologe van opleiding, maar sinds enkele jaren actief als schrijver. Ze debuteerde met de haar roman 'Drift' in 2015, nadat ze reeds in verscheidene literaire tijdschriften haar kortverhalen publiceerde. Haar roman werd prompt genomineerd voor de Longlist Hebban Debuutprijs 2016.
Van Pelt is tevens bestuurslid bij PEN Vlaanderen en is verantwoordelijk voor de PEN-flat, een residentie voor gevluchte schrijvers.

Verberg
Erik Vlaminck

Roman- en theaterauteur Erik Vlaminck (1954) is bekend van zijn succesrijke romans Suikerspin (2008) en Brandlucht (2011) en zijn theaterwerk met Tutti Fratelli, Olympique Dramatique en Laika.

Lees meer

Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en voorzitter van PEN Vlaanderen. Als dakloze Dikke Freddy, het alterego van Erik Vlaminck, kaart hij in humoristische en trefzekere brieven in De Standaard armoede en ongelijkheid aan. Hij kent de wereld van Dikke Freddy uit een vorig leven als projectleider in de psychiatrie en de thuislozenzorg. In 2019 ging Dikke Freddy met Behoud de Begeerte op tournee door Vlaanderen.

Verberg
Dries De Win

Acteur Dries De Win vertolkte schrijver Roger Van de Velde in de kortfilm 'De knetterende schedels' van regisseur Kris Verdonck. De film werd gedraaid in dezelfde gevangenis als waar Van de Velde had vastgezeten.

Lees meer

Dries De Win volgde de opleiding Beeldende Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Hij werkt als regisseur, acteur en poppenspeler voor theater en televisie. Voor VRT werkte De Win onder meer mee aan de remake van het kinderprogramma TikTak en vertolkt als poppenspeler een rol in Kaatje Tralalaatjes. Hij speelde in verschillende theaterproducties van o.a. Theater Froe Froe, Laika en beeldensmederij De Maan en is te zien in enkele kort- en arthouse films. Voor Theater Froe Froe produceerde Dries De Win in december 2020 ‘Mekbet’, een voorstelling die alleen via Instagram werd getoond, voor een publiek vanaf 12 jaar.

Verberg
Colofon

Hier het hiernamaals - Roger Van de Velde

Samenstelling programma 
Amber Maes

Productie & regie
Leander Coorevits

Camera
Leander Coorevits & Cedric Vankerckhoven

Montage
Leander Coorevits

Geluid 
Karel Marynissen (Klaar voor opname)

Promotie 
Julia Willaert

Administratie
Jasmien Dieltiens

Foto Roger Van de Velde
© Oscar van den Abbeele, Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis

________________________________________________

De Vlaamse Gemeenschap en de Stad Antwerpen investeren in de werking van Behoud de Begeerte, kunstencentrum voor literatuur. 

Word klokkenluider van Behoud de Begeerte.
Schrijf u in voor de nieuwsbrief