Het mirakel van België

Jaren geleden maakte Maarten Inghels kennis met Piet Van Haut, een mediaverslaafde meesteroplichter die zich sinds de jaren tachtig onder meer voordoet als diplomaat, directeur van Johnson & Johnson, onderzoeksrechter, administrateur-generaal van de Belgische Spoorwegen, koning der Belgen en miljardair, en zodoende miljoenen ontvreemdt van banken en particulieren over heel Europa.

Na hun eerste ontmoeting laat de meesteroplichter Inghels niet meer los. Naarmate hun relatie groeit, krijgt de romanschrijver een unieke inkijk in Van Hauts eindeloze fantasiewereld en interne keuken. Aangetrokken tot dit grootse personage beseft Inghels gaandeweg dat ook hij niet immuun is voor de verlokkingen van de misdadiger.

Samen met audiokunstenaar Katharina Smets smeden de schrijver en Behoud de Begeerte de hallucinante relatie tussen Van Haut en Inghels tot een spannende, metafictionele literaire voorstelling. De kijker volgt zijn zoektocht naar de waarheid achter de leugens van de meesteroplichter.

De voorstelling is een beklijvende trip, een wonderlijk haasje-over van feit en fictie, over een meesteroplichter voor wie het leven één groot theater is en een schrijver die meer dan een toeschouwer wil zijn.

Maarten Inghels
Lees meer

Maarten Inghels debuteerde in 2008 met Tumult en ontwikkelde zich sindsdien tot een originele maker en een schrijver met vakmanschap. Met zijn boek Contact verbond Inghels poëzie, beeld en acties. Zo verschenen zijn gedichten als tatoeage, als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg en werden ze geplant met eetbare zaadjes. Van 2016 tot 2018 was hij de officiële Stadsdichter van Antwerpen. Eind 2021 verscheen zijn roman Het mirakel van België bij Das Mag.

Verberg
Katharina Smets
Lees meer

De Belgisch-Poolse audiokunstenaar Katharina Smets boetseert documentaire materialen tot beklijvende verhalen, zowel voor live-performances als voor radioproducties. Katharina’s audioproducties zijn uitgezonden op Klara, Radio 1, VPRO, NPR, BBC Radio 3 en 4, en BBC World Service en CBC. Naast haar werk als audiokunstenaar geeft Katharina les aan het Koninklijk Conservatorium en werkt ze aan een doctoraat.

Verberg
Colofon

Het mirakel van België

Auteur Maarten Inghels 
Geluid Katharina Smets 
Techniek Karel Marynissen 
Licht en scenografie Steven Reymer 
Projectie Jan Duerinck 
Productie Zane Garitte 
Regie Steven Heene 
Dramaturgie Amber Maes
Algemene coòˆrdinatie Leander Coorevits 
Promotie Ruth Kief 
Planning en verkoop Nouni van Arnhem
Met dank aan Suzanne Grotenhuis, Charlotte Van den Broeck, Stijn Vranken, Michaël Vandebril en NTGent

Word klokkenluider van Behoud de Begeerte.
Schrijf u in voor de nieuwsbrief