De sekte
Saskia De Coster

Saskia De Coster (1976) is actief als schrijver, beeldend kunstenaar, videaste en als columniste van De Morgen.

Lees meer

Volgens Lanoye is ze ‘al jaren de meest originele pen van Vlaanderen’. Saskia De Coster schitterde in 2007 op het podium van Saint Amour. Haar roman ‘Nachtouders’ (2019) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Eind 2020 verscheen haar recentelijkste verwezelijking: de novelle ‘In de rij voor de nachtboot’ (Das Mag), het boekengeschenk van de Confituurboekhandels. De Coster nam deel aan Happy New Queer! van het Queer Arts Festival 2020. Dit jaar verschijnt haar nieuwste roman ‘De Weddenschap’ bij Das Mag.

Foto: © Johan Jacobs

Verberg
Aya Sabi

Aya Sabi (1995) schrijft tweewekelijks columns voor De Morgen en geniet op jonge leeftijd al een stevige live-reputatie.

Lees meer

Ze woont in Vlaanderen en studeert Biomedische Wetenschappen in Maastricht. Sabi schrijft over recht en onrecht, leven en dood, kunst en cultuur, ver en dichtbij, oorlog en vrede. In 2019 verscheen haar debuutroman ‘Verkruimeld land’ (Atlas Contact). Deze zomer verschijnt haar nieuwste roman bij Das Mag.

Foto: © Noortje Palmers

Verberg
Annelies Verbeke

Auteur Annelies Verbeke is mede-oprichter van Fix dit, een schrijverscollectief dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld.

Lees meer

Met ‘Slaap!’ (2003) schudde Annelies Verbeke de literaire wereld door elkaar: de roman verscheen in 21 landen, en won onder meer de Vlaamse debuutprijs. Voor 'Dertig dagen' ontving Verbeke onder andere de F. Borderwijkprijs en voor haar verhalenbundel 'Halleluja' mocht ze de Cutting Edge Award en J.M.A. Biesheuvelprijs voor beste verhalenbundel in ontvangst nemen. Annelies Verbeke schrijft naast poëzie, romans en kortverhalen, ook theaterteksten. Verbeke is tevens mede-oprichter van Fixdit, een schrijverscollectief dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. In januari 2021 verscheen bij De Geus haar nieuwste verhalenbundel ‘Treinen en kamers’.

Foto: © Alex Salinas

Verberg
Sofie Lakmaker

Sofie Lakmaker (1994) schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden.

Lees meer

In de eindejaarslijstjes van AD Magazine en Vogue werd ze getipt als hét literaire talent van 2021. Toen ze in 2018 een verhaal schreef in de allereerste Sampler van Das Mag, schreef Tzum daarover: ‘Ga door, Sofie Lakmaker! Schrijf! Schrijf!’ Dat advies heeft ze ter harte genomen. Het resultaat is het excentrieke en hyperenergieke ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ (2021, Das Mag), een messcherp en onconventioneel romandebuut.

Foto: © Willemieke Kars

Verberg
Anne-Mie van Kerckhoven

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK (1951) is actief als beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en performer.

Lees meer

Van Kerckhoven studeerde grafisch ontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In haar werk onderzoekt ze de relatie tussen kunst, wetenschap, politiek en maatschappelijke thema’s, vaak met een expliciet feministische toon.

Foto: © Isabelle Pateer

Verberg
Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (1967) schrijft columns, theaterteksten en proza.

Lees meer

Met zijn vorige romans ‘WIJ’ (2009) en ‘WINST’ (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Met de roman ‘WIL’ uit 2016 zette hij het sluitstuk op zijn trilogie over onze ontspoorde tijd en over de positie van het individu tegenover de gemeenschap. Het boek werd bekroond met onder meer de Fintro Literatuurprijs (vakjury en lezersjury) en de Confituur Boekhandelsprijs. In 2020 verscheen zijn laatste roman ‘Wildevrouw’.

Foto: © Stephan Vanfleteren

Verberg
Uschi Cop

Uschi Cop (1988) is doctor in de experimentele psychologie en werkt als beleidsmedewerker voor het departement Cultuur, Jeugd en Media.

Lees meer

Ze woont in Sint-Jans Molenbeek met twee kunstenaressen. Haar poëzie is sensueel en krachtig. Haar fictie zoekt naar het broze evenwicht tussen isolatie en verbintenis, altijd stevig verankerd in haar stad Brussel. Recent richtte ze het nieuwe schrijverscollectief Hyster-x op. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman.

Foto: © jokko

Verberg
Hinda Bluekens

Hinda Bluekens – met haar grappige en dansbare earwurms beter bekend als Hinda House – heeft een vaste rubriek in het tijdschrift Flair: Hindaspotlight.

Lees meer

Elke week zet ze bekende en onbekende mensen die buiten de lijntjes kleuren in de spotlights. Daarnaast is ze ook freelance videoreporter en journalist.

Verberg
WLAZLO

WLAZLO ontstond in 2019 in Brussel. Zanger en dichter Mattijs Deraedt nodigt je samen met dit internationaal gezelschap van muzikanten uit in hun universum - een mix van indie rock en slam poetry.

Lees meer

De band werkt momenteel aan zijn eerste EP, die vermoedelijk in 2022 zal verschijnen. De eerste single van die EP, Halfway, verscheen eind 2020.

"Okselfrisse gitaren en een zanger die zijn beste Matt Berninger in zich naar boven haalt." - Dansende Beren

Verberg
Column 'Waarom we de Sekte van Saskia ontmantelen'

Waarom we de Sekte van Saskia ontmantelen

Saskia de Coster is auteur, writer in residence aan de KU Leuven en met Behoud de Begeerte oprichter van ‘de Sekte van Saskia’

Mijn droom was een vrouwensekte (zie DM, 25/10/2020). De concrete aanleiding voor de oprichting van ‘de Sekte van Saskia’ was het essay van Pauline Harmange, ‘moi, les hommes, je les déteste’ dat het historische, systemische geweld van mannen tegen vrouwen aankaart. De schrijfster zegt dat vrouwen door die eeuwenlange vrouwenhaat het recht hebben om niet met de categorie mannen om te gaan. Eerst was de sekte dan ook bedoeld om een veilige ruimte voor enkel vrouwen te creëren, waar ze zich niet de hele tijd teweer moeten stellen maar kunnen uitdrukken. Dat blijft noodzakelijk. Maar we gaan de sekte ontmantelen, want we willen verder geraken.

In een tweede beweging zullen we naar de sterren reiken: nog meer ruimte, nog meer ambitie en nog meer mensen. We gaan de sekte openstellen voor alle genders. Dat doen we niet omdat een paar verongelijkte jongetjes van discriminatie gewaagden – dat is enkel goede reclame – maar wel omdat we met een groep begeesterde genieën vooruit willen kijken en antwoorden zoeken op de oorverdovend luide vragen van de toekomst. Voor we doof zijn geworden, is er zoveel mogelijk intelligente en constructieve input nodig. Zonder leider. Ik treed lekker af.

Als writer in residence aan de KULeuven, niet cumuleerbaar trouwens met het sekteleiderschap, mocht ik een quote kiezen die geprojecteerd werd op de gevel van het Leuvense BAC ART lab, als een soort credo. Ik koos voor een uitspraak van mijn favoriete kunstenares Miranda July: ‘Like Ivy we grow where there is room for us’ (zoals klimop groeien we waar we de ruimte vinden). Een mooi beeld voor het feminisme ook, dat zich niet laat inperken.

Dat feminisme heeft al zoveel golven achter de rug. Het lijkt wel een pandemie. De eerste feministes streden voor recht op onderwijs en stemrecht. In de tweede golf was de focus werk en maatschappelijke inbreng, de derde, postmoderne golf focuste op vrouwenrechten via woorden en media. Ik groeide op in die tijd. Als jong meisje kreeg ik nog te horen: ‘Altijd zwart dragen, voor een meisje, je moet vrolijk zijn en wat kleur dragen, zo ga je nooit een jongen vinden!’ (En kijk, ze kregen nog gelijk ook.) De imperatief van het vrolijke, onschuldige leven voor een meisje. Het was niet voor mezelf maar voor de toekomst van het rooskleurige, traditionele plaatje dat ik het moest doen.

Zwart was niet voor de toekomst. Daar hebben we het in 2021, tijdens de vierde, intersectionele golf van het feminisme, eindelijk wel over, over zwart en kleur. Kleur als in nachtravenoutfit of bloemenweide en alles ertussenin maar vooral kleur als pigment van het vrouwenlichaam, huidskleur die zo’n enorme socio-economische impact heeft. Niemand heeft een vrouw de les te spellen, vrouwen onderling elkaar ook niet.

De inhaalbeweging is ingezet, via #MeToo en door creatieve, empowerende acties op vele fronten tegelijk. Creativiteit is een vorm van ambitie, het is mentale ruimte innemen. Nu zijn we dus bij de sekte 2.0 beland, de nog betere versie, met minder bugs, blijvende veiligheidsgarantie door de safe space, met nog meer mogelijkheden. De toelatingsproef is vereenvoudigd. Iedereen (m/v/x) die bereid is te luisteren, mag erin en mag het woord nemen – met respect én met een chronometer voor spreektijd én luistertijd. Eén voorwaarde is non-negotiable: ieder lid erkent dat vrouwen en mannen wereldwijd geen gelijke rechten hebben, wettelijk en in realiteit. Wie dat ontkent, mag niet meepraten. Een discussie met klimaatontkenners en flat earthers is ook nutteloos.

De vergelijking met klimaatontkenners is niet toevallig. De toekomst van het feminisme is helemaal vervlochten met de toekomst van het klimaat en van onze aarde. In een wereld die lijkt te krimpen doordat we met steeds meer zijn, zal ons eigen oneindige genie, naast de natuurlijke en eindige bronnen van de aarde, bepalend zijn. Gelijkwaardigheid tussen seksen is een van de vele wegen erheen. Dat gaat van het design van gereedschap dat op mannen is gericht tot opleidingen en hamers om glazen plafonds stuk te slaan of net een minder hiërarchische aanpak te omarmen, met ruimtes die vanzelfsprekend veilig zijn. Hopelijk kan er na een Elon dan ook een Ella Musk opstaan om het zwart van de ruimte in te gaan. Of er tenminste van te dromen.

En wie weet mag dan eindelijk, eindelijk dat hele feminisme, met zijn eisen en zijn sektes en gevechten, naar de maan lopen, omdat het een versleten grap is want het doel is bereikt: gelijkwaardigheid in diversiteit.

Dit opiniestuk van Saskia De Coster verscheen op 6 mei 2021 in De Morgen.

Colofon

De sekte van Saskia: Ontmanteld

Samenstelling programma 
Amber Maes, Kristien Jacobs en Saskia De Coster

Scenario
Amber Maes

Productie
Leander Coorevits

Camera
Cedric Vankerckhoven

Camera B-roll
Matthijs Van der Burgt & Maarten Dascotte

Geluid 
Karel Marynissen (Klaar voor opname)

Kunstwerken
'Display' van Gijs Van Vaerenbergh
'Hoogtepunten van geïsoleerde genialiteit' van Anne-Mie van Kerckhoven

BAC ART LAB
Kristien Jacobs & Veronique Verbert

Promotie 
Julia Willaert

Financiën
Jasmien Dieltiens

Met dank aan: Barbara Baert, Hilde Heynen, Anneleen Masschelein, Liesbeth Schoonheim, Katlijne Van der Stighelen en Jannique van Uffelen.

________________________________________________

'De sekte van Saskia: Ontmanteld' is een coproductie van Behoud de Begeerte en KU Leuven.

________________________________________________

Literatuur Vlaanderen en de Stad Antwerpen investeren in de werking van Behoud de Begeerte, kunstencentrum voor literatuur. 

Word klokkenluider van Behoud de Begeerte.
Schrijf u in voor de nieuwsbrief