Aanbevelingen voor een leven
Anneleen Van Offel

Anneleen van Offel (1991) publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften, waaronder De Revisor, Kluger Hans en Hard//hoofd. In 2016 nam ze deel aan de schrijfresidenties van Das Mag en van deBuren. In de hoedanigheid van Letterzetter van Kortrijk leidt Van Offel tussen 2019 en 2021 een collectief van jonge kunstenaars.

Lees meer

Ze is redacteur van Deus Ex Machina en programmator van De Sprekende Ezels in Gent. In 2019 presenteerde ze op het Festival van de Gelijkheid het gespreksprogramma ‘de zin van mijn leven’ waarin ze met schrijvers sprak over de zin die hun leven veranderde. En in februari 2020 verscheen haar debuutroman ‘Hier is alles veilig’.

Foto: © Koen Broos

Verberg
Antjie Krog

De Zuid-Afrikaanse auteur Antjie Krog (1952) wordt wereldwijd gelezen en gelauwerd. Haar poëzie wordt omschreven als persoonlijk en sterk geëngageerd. Haar werk werd meermaals bekroond, met onder ander de Hertzog-prijs in Zuid-Afrika en de Gouden Ganzenveer in Nederland.

Lees meer

Ze schrijft naast poëzie ook proza - waaronder 'Niets liever dan zwart' (2010) -, toneel en non-fictie. Ze was meermaals te gast bij Behoud de Begeerte en ondernam in 2006 en 2008 twee bijzonder succesvolle Geletterde Mensen-tournees, samen met Tom Lanoye. In 2020 verscheen haar nieuwste bundel 'Broze Aarde'.

Foto: © Karina Turok

Verberg
Ellen Schoenaerts

Ellen Schoenaerts (1981) begon haar carrière als tekstschrijver voor haar toenmalige partner Tom Pintens. In 2012 bracht ze met haar kwartet het warmonthaalde debuutalbum ‘Feiten’ uit, dat in het teken stond van liefdesverdriet. In 2013 werkte ze mee aan de Hugo Claus-editie van Saint Amour. In 2020 presenteerde Ellen Schoenaerts een vervolg op het album, samen met haar kwartet en met bijdragen van onder meer Tom Pintens en Sjoerd Bruil.

Lees meer

Het album ‘Vrijblijvend Advies’ is een ode aan het leven. “Ik vrees dat ik moet bekennen dat ik het leven - hoe rauw en onvoorspelbaar ook - toch vooral heel erg mooi vind” (Ellen Schoenaerts). Sinds kort wendt Schoenaerts haar scherpe maar poëtische pen ook aan om columns te schrijven.

Foto: © Alex Goyens

Verberg
Kristen Roupenian

Kristen Roupenian (1982) doctoreerde in Afrikaanse literatuur aan Harvard University en publiceerde een handvol verhalen in literaire tijdschriften. In 2017 publiceerde The New Yorker haar kortverhaal ‘Cat Person’. Het verhaal, dat in #MeToo kaderde, ging viraal - meer dan 4,5 miljoen online lezers - en wordt ‘het meest besproken kortverhaal ooit’ genoemd. Ze maakte in 2018 grote indruk op Saint Amour. In 2019 verscheen haar eerste verhalenbundel ‘Je weet dat je dit wil’.

Lees meer

Foto: © Dries Luyten, Saint Amour 2018

Verberg
Luc Coorevits

Luc Coorevits richtte in 1984 Behoud de Begeerte op, samen met zijn vrouw Marianne Janssen. Sindsdien kent de hele (literaire) wereld hem als directeur van Behoud de Begeerte (door Jules Deelder steevast ’Dikke Deur’ genoemd) en gaf hij talloze schrijvers een podium. In 2014 kroonde toenmalig Dichter des Vaderlands Charles Ducal hem tot 'Literair Ondernemer van het vaderland'. Erik Jan Harmens noemde hem een pitbull in de beste zin van dat woord. Zo kunnen we nog een boel bewierokende woorden verzamelen. Maar Behoud de Begeerte houdt het op ‘bezieler', dat zegt eigenlijk alles - en de rest hebben we toch ook maar mooi vermeld.

Lees meer

Foto: © Dries Luyten

Verberg
Marta Maes

Marta Maes (1995) zet haar taalvaardigheid in om armoede in eigen land aan te kaarten. Als sociaal werker kent zij als geen ander de wereld die ze in haar essay ‘Onze amygdala’ beschrijft. Ze werd tweede in de Emile Zola Prijs 2020 met dit essay over de fictieve Marcel. Marta’s inzet houdt echter niet op bij het beschrijven van de werkelijkheid, ze zet zich op dagelijkse basis in voor verandering.

Lees meer
Verberg
Michel Faber

Michel Faber (1960) werd geboren in Nederland, groeide op in Australië en woont in Schotland. Hij schreef onder meer ‘Lelieblank, scharlakenrood’ (2002), een wereldwijde bestseller, en ‘Het boek van wonderlijke nieuwe dingen’ (2014), dat in 2015 door het magazine World werd uitgeroepen tot Boek van het Jaar. Twee jaar geleden, in 2018, bracht hij met gedichten over de ziekte en dood van zijn vrouw een verpletterende bijdrage aan Saint Amour. In het najaar van 2020 verscheen zijn nieuwe roman ‘D’.

Lees meer

Foto: © Eva Youren

Verberg
Nicolas Rombouts

Nicolas Rombouts (1977) is contrabassist, componist en producer. Hij richtte de band Dez Mona op en speelde samen met tal van muzikanten en groepen. Rombouts richtte in 2014 zijn eigen opnamestudio op (Studio Caporal). Daarnaast componeert hij voor theater- en dansvoorstellingen en maakt hij filmmuziek. In 2018 was hij te gast bij Behoud de Begeerte tijdens Jubilee Lanoye. In al zijn creaties klinkt een fascinatie voor klank en improvisatie door.

Lees meer

Foto: © Dries Luyten, Jubilee Lanoye 2018

Verberg
Tiemen Hiemstra

Tiemen Hiemstra (1991) studeerde Woordkunst in Antwerpen. In 2016 nam Hiemstra deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Hij publiceerde verhalen in Tirade, nY en Hard//hoofd en haalde de finale van wedstrijden als Write Now! en VPRO Bagagedrager. In januari 2021 verschijnt zijn debuutroman ‘W.’ bij Das Mag. ‘Aanbevelingen voor een leven’ vormt de uitgelezen gelegenheid voor Behoud de Begeerte om dit opkomend talent te leren kennen.

Lees meer

Foto: © I am not Ana

Verberg
Colofon

Aanbevelingen voor een leven

Samenstelling programma 
Luc Coorevits & Amber Maes

Productie & video
Leander Coorevits

Promotie 
Julia Willaert

Financiën
Jasmien Dieltiens

Geluid 
Karel Marynissen (Klaar voor opname)
Nicolas Rombouts (Studio Caporal)

Licht
Roel Seuntjens

Camera
Maxim Hectors & Cedric Vankerckhoven

Campagnebeeld
© Estate of Louis Faurer

________________________________________________

De Vlaamse Gemeenschap en de Stad Antwerpen investeren in de werking van Behoud de Begeerte, kunstencentrum voor literatuur. 

Word klokkenluider van Behoud de Begeerte.
Schrijf u in voor de nieuwsbrief